• widok na kuchnię i hol czarna zabudowa
  • widok z holu na jadalnię ze stylistą w tle
  • widok na salon i jadalnię z betonową konstrukcją
  • widok na salon z kanapą i czarną zabudową
  • widok na jadalnię, betonową konstrukcję odbijajacy się w lustrze
  • widok na zamkniętą zabudowę meblową
  • widok na zabudowę meblową otwartą
  • widok na kuchnię czarno białą
  • widok na sypialnię w mieszkaniu
  • widok na salon z kuchni
  • widok na kuchnię i blat roboczy
  • widok na kuchnię
  • widok na toaletę i umywalkę płytki lastryko
  • widok na obrazek w mieszkaniu

Temat: Projekt wnętrz mieszkania
Lokalizacja:
Katowice
Data Projektu: 2017
Status: Realizacja
Zdjęcia: Daniel Kaniewski
Stylizacja: Michał Gulajski

O temacie:

Gdy weszliśmy do tego mieszkania na katowickiej Koszutce już od progu wiedzieliśmy jak będziemy w nim działać. Mieszkanie było projektowane dla 2 osób. Układ istniejących pomieszczeń to salon, sypialnia, kuchnia, łazienka i długi ciemny przedpokój. Typowe mieszkanie w bloku miało wydzielone małe pokoje, brakowało mu przestronności i powietrza. Projekt przebudowy tego mieszkania miał mu dodać przestrzeni

 

O projekcie:

Największą zaletą tego mieszkania była jego konstrukcja, a raczej konstrukcja budynku, w którym się znajduje. Szkieletowy układ konstrukcyjny pozwolił na wyburzenie dosłownie wszystkich istniejących, wewnętrznych ścian. Funkcjonalnie pozornie układ się nie zmienił, ale sposób organizacji przestrzeni uległ totalnej metamorfozie. Projekt tego wnętrza polegał na umieszczeniu w centrum mieszkania funkcjonalnej, czarnej kostki zabudowy meblowej, która od zewnątrz pełni funkcje szaf, a od wewnątrz sypialni. Całe życie tego mieszkania dosłownie kręci się wokół tej kostki ponieważ komunikacja odbywa się po obu jej stronach. Dzięki temu zabiegowi przebudowane mieszkanie zyskało na przestronności i sprawia wrażenie dużo większego jak jest.

Wnętrza mieszkania są proste, jasne, materiały, które zostały użyte to naturalne drewno, stal, beton. Żelbetowa konstrukcja nośna została odsłonięta i wyeksponowana. W łazience zastosowano płytki lastryko.

W przestrzeni dziennej użyliśmy luster powiększających przestrzeń.

 

O technologiach:

Odsłonięte słupy i belki betonowe zabezpieczono specjalną transparentną farbą do betonu, która podkreśliła naturalną barwę tego materiału. Przy wyburzaniu ścian wewnętrznych trzeba się liczyć z nierównościami poziomów posadzek dlatego podłoga została wyrównana warstwą samopoziomującą, na którą bezpośrednio został przyklejony parkiet.

W łazience zastosowano odpływ liniowy w przestrzeni prysznica, która została wykończona płytkami lastryko. Przy takim rozwiązaniu niezbędne jest zabezpieczenie posadzki i ścian folią w płynie, a narożników wodoodpornymi taśmami zabezpieczającymi.

Kategoria
projekt wnętrz